Villanófényes szőrtelenítés: amit tudni érdemes és amit tudni KELL!

2021.08.28

Hogyan működik? Kell ez nekem? Mire vigyázzak? Mennyire tartós? Tényleg hatékony? Kérdések és válaszok egy helyen: röviden - teljeskörűen.

Tájékoztató a DermaLux Optimum E-Light (IPL+RF) + SHR szőrtelenítő IPL gép alkalmazásához


Az E-light csúcstechnológia az IPL készülék legújabb és legeredményesebb fejlesztése, melyben a RF (rádiófrekvencia) és a IPL (villanófény) előnyei adódnak össze kiegészítve az SHR technológiával. Számtalan bőrprobléma kezelése mellett leginkább a nem kívánt szőrszálak eltüntetésében nyújt tökéletes megoldást. Nagy előnye, hogy a kezelés rövid időt vesz igénybe és nem jár semmilyen kellemetlenséggel.

A Super Hair Removal, más néven IPL-SHR rendkívül eredményes szőrtelenítő technológia. Az szőrtelenítő kezelés a pulzáló fény és lézer együttesekével végrehajtott fájdalommentes eljárás. Ez a módszer még a hagyományos IPL szőrtelenítéssel nehezen eltávolítható szőrszálakkal is könnyedén megbirkózik. Az IPL-SHR kezelés a hagyományos IPL eljáráshoz képest kellemesebb érzés és a kezelt bőrfelületet is jobban védi.

Pulzus energia:

1-15J/cm2(SHR)
10-60J/cm2(IPL, E-Light)

A technológia lényege, hogy a szőrtelenítő gép a fényt az eltávolítandó szőrzettől és bőrtípustól függő mennyiségben és energiaszinten juttatja a kezelni kívánt területre. A fény, amit a szőrtüszőben lévő színanyag nyel el, elpusztítja a szőrtüszőben lévő mátrix sejteket, így megszünteti a szőr növekedési folyamatát. A kezelt területen 2-4 hét elteltével kihullanak a kezelés idején aktív, pigmentet tartalmazó szőrszálak. Ezek az aktív szőrtüszők később sem növesztenek többé szőrt, a szőrszálak helyére pihék és világos, pigmentet nem tartalmazó szőrszálak nőnek. Ilyen értelemben a kezelés hatása végleges, a beavatkozás sikeresnek tekinthető. A szőrszálaknak azonban csak kisebb része van egyszerre aktív (növekedési) fázisban. Nagy része nyugalmi fázisban várja, hogy életre kelhessen. A nyugalmi (alvó) fázisban lévő szőrtüszők nem tartalmaznak festéket, így nem képesek elnyelni a lézerfényt. Ez az oka annak, hogy a kezelést több alkalommal kell elvégezni.

Minden egyes kezelés után egyre hosszabb idő elteltével jelentkeznek újabb szőrszálak, amelyek egyre ritkábbak és gyengébbek.

Az alábbi - részben kizáró - okok fennállása esetén nem célszerű a kezelés elvégzése!

 • Sötét bőr: A E-light fényt a szőrtüszőben lévő színanyag nyeli el, ezért is fontos, hogy a bőr a kezelendő felületen a lehető legvilágosabb legyen. Ellenkező esetben a bőr pigmentjei is elnyelik az energiát, így egyrészt a szőrtüszők kevesebb energiát vesznek fel, másrészt pedig megég, megpirul a bőr.
 • Világos szőr: A nem pigmentált szőr (ősz, szőke) csak kis mennyiségű energiát tud felvenni, ami nem elég a szőrtüszők elpusztításához. Kevert (tehát sötét és világos szőrszálakat is tartalmazó) szőrzet esetén a világos, pigmentet nem tartalmazó szőrszálak megmaradnak.
 • Aktív bőrbetegség a kezelendő területen kizáró ok (pl. ekcéma).
 • Aktív fertőző betegség a kezelendő területen kizáró ok (pl. herpesz).
 • Pigmentfolt, pigmenthiány esetén sem végezhető el a kezelés.
 • Melanóma (a bőr pigment termelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú tumor) is kizáró okot jelent.
 • Fényérzékenység vagy fényérzékenységet okozó gyógyszerek (pl. egyes táplálék kiegészítők) szedése esetén nem végezhető el a kezelés.
 • Keloid hajlam esetén a bőr nagyon érzékeny. Bármilyen sérülés, probléma (pl. barna bőr miatt megégés) hosszabb idő alatt gyógyul és bizonyos esetekben keloidos seb is kialakulhat, emiatt nem ajánljuk a kezelést, ha ilyen problémája van.
 • Az epilepszia és a sclerosis multiplex (autoimmun betegség, a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése) is kizáró ok.
 • Tetovált testrész nem kezelhető, ugyanis a tetoválás extra pigmentanyagot tartalmaz. Tetovált szájkontúr esetén a bajusz területe sem alkalmas a kezelésre.
 • A fazonkezelést a menstruációs ciklus alatt higiéniai okokból nem áll módunkban elvégezni.

A kezelés hatékonyságát befolyásoló tényezők

 • A hormonháztartás rendellenes működése esetén is elvégezhető a tartós szőrtelenítés, viszont fennáll a veszélye annak, hogy a kezelés után tapasztalható lesz szőrnövekedés, míg egészséges pácienseknél csak pihék fognak nőni a szőrtelenítéssel kezelt területen.

Hölgyek esetén, ha az arc (bajusz, szakáll), nyak, emlő közötti területen tapasztalható a szőrösödés, endokrinológiai kivizsgálás hiányában a kezelés hatékonysága nem garantálható.

 • Véralvadásra ható készítmények rendszeres szedése nem kizáró ok, de érzékenyebbé teheti a bőrt.
 • A kezelés hatékonysága függ a páciens egyéni toleranciájától az adott kezelés során. Amennyiben a vendég nem tolerálja az optimálisnak ítélt paramétereket a kezelés hatékonysága nem garantált. Az erre vonatkozó paraméterek minden kezelés alkalmával rögzítésre kerülnek.
 • Egy adott kezelés hatékonyságát befolyásolja, ha a vendég napbarnított barna bőre nem teszi lehetővé a megelőző kezelések paramétereihez igazodó paraméterekkel való kezelést.

A KEZELÉS

 • A kezelhető terület gyakorlatilag a test teljes területe. Nőknél a klasszikus területek (hónalj, bikinivonal, láb) mellett gyakori az olyan testrészek e-light szőrtelenítése is, mint az arc, kar, intim testrészek. Férfiaknál leggyakrabban kezelt testrészek a mellkas, hát, az arc, a tarkó. Soha nem kezeljük azonban a szemöldököt, hiszen az veszélyezteti a szem épségét.
 • A kezelés az optimális hatékonyságát erősen pigmentált szőr esetén éri el, amivel 80-90%-os szőrcsökkenés érhető el. Amennyiben az Ön esetében a kezelendő testrészen olyan szőrszálak is találhatók, melyek színe nem fekete vagy sötétbarna, felhívjuk a figyelmét, hogy a kezelés ezekre a szőrszálakra nem lesz hatással. Amennyiben a kezeléssorozat előtt nem voltak világos szőrszálak, viszont a kezeléssorozat során világos szőrszálak jelennek meg, azokat sem tudjuk kezelni.
 • Amennyiben a kezeléssorozat közben olyan állapot áll elő, hogy a páciensnek a kezelendő területen már csak világos (nem fekete vagy sötétbarna) szőrszálai vannak, a kezeléssorozatot befejezettnek tekintjük, hiszen további eredmény nem érhető el.
 • Az, hogy alkalmanként mekkora terület tartós szőrtelenítése lehetséges attól függ, hogy az adott területen milyen sűrű a szőr. A tartós szőrtelenítés nem teljesen fájdalommentes. Az, hogy ebből ki mit érez, egyénenként változó, a legtöbb ember számára minimális kellemetlenséggel jár. Azokon a területeken, ahol sűrű a szőr, a bőr kipirosodhat, ami a Nap általi leégés érzésével párosul és néhány órán belül elmúlik.
 • A kezelés során az aktív fázisban lévő szőrtüszőket kezeljük, a nem aktív fázisban lévő szőrtüszőkre a kezelés hatástalan, ezért általában 8 kezelésre van szükség. A kezelést követő héten úgy fog tűnni, mintha a szőr újra növekedni kezdene, ekkor egyrészt a kezelt szőrszálakat fogja látni a kihullás előtt, másrészt azokat a szőrszálakat, amik a kezelés óta aktív fázisba kerültek és nőni kezdtek. A kezelt szőrszálak 2-3 hét elteltével hullanak ki.

Javaslatok, útmutató a kezeléssorozatra vonatkozóan

A szőr megfelelő állapota a kezeléshez:

 • A kezelés a szőr eltüntetésére és nem a szőrösödés kiváltó okának megszüntetésére alkalmas.
 • A hormonális változások hatással lehetnek a szőr növekedési ciklusára.

A szükséges kezelések száma (testtájanként és egyénileg változó):

 • Átlagosan egy testrész kezeléséhez 8 alkalom szükséges.

A kezelések közötti időszak:

 • Csak a növekedési stádiumban kezelhető hatásosan a szőr. Minden testrész esetében az egyes alkalmak között 4-6 hét telik el. Ha a kezelések között hosszabb idő telik el, a hatékonyság csökken.

A kezelés előtt...

 • Mindenképpen tájékoztasson arról, hogy milyen gyógyszereket vagy táplálék kiegészítőket szed, mivel ezek egyes összetevői fényérzékenységet okozhatnak.
 • A kezelés hatékonysága és saját biztonsága érdekében legalább 4 héttel a kezelés előtt hagyja abba a napozást, a szolárium használatát függessze fel. Már másfél hónappal a kezelés előtt használjon erős fényvédőt a kezelendő testrészeken, ha napozik.
 • Az önbarnító krémek és készítmények használatát is hagyja abba minimum 2 héttel a kezelés előtt, hiszen a barna bőr nem kezelhető.
 • A kezelés előtt 2 héttel elkezdheti radírozni a bőrét a kezelendő testrészen.
 • A kezelendő területet a kezelés előtt borotválja le, mivel a kezelés elvégzéséhez 1-2 mm-es szőrszálakra lesz szükségünk.
 • Nagyon fontos, hogy ne gyantáztassa a területet, ne szőrtelenítsen csipesszel! Borotván kívül ne használjon más módszert a szőrtelenítéshez, hiszen a szőrtüsző eltávolításával a kezelés eredménytelen lesz.
 • A kezelés előtt tisztálkodjon szappanos vízzel vagy más enyhe mosakodó szerrel. Sem smink, sem dezodor, sem krém nem maradhat a kezelendő testrészen. Ha bőrápoló olajat használt, fontos, hogy ezt megemlítse.

A kezelések között...

 • Ha a kezelés után bőrirritációt tapasztal, használjon fényvédőt, kerülje a napozást, és a szolárium használatát, hiszen fényvédő használata nélkül a bőr pigmentálódhat.
 • Közvetlenül a kezelés után használhat bőrnyugtató krémet (pl. ha nem allergiás az aloe verára, aloe tartalmú krémet).
 • Szükség esetén használhat gyulladáscsökkentő krémet a gyulladt, piros területeken.
 • Smink és izzadás gátló a kezelést követő napon már használható.
 • Azokon a területeken, ahol sűrű a szőr, a bőr kipirosodhat, ami a Nap általi leégés érzésével párosul és néhány órán belül elmúlik.
 • Nem javasolt, hogy a kezelést követő 3 hétben napozzon.

A következő kezelésig...

 • Fontos, hogy rendszeresen hidratálja a bőrét! (Aloe Vera tartalmú krémmel például).
 • A megmaradt szőr növekedéséhez szükséges idő kezelésről-kezelésre egyre hosszabb lesz és a maradék szőr egyre pihésebbé, gyengébbé válik.
 • A kezelések között semmiképpen ne alkalmazza a szőrtelenítés mechanikai módszereit (csipeszt, gyantát, elektrolízist, epilátort), mivel ezek befolyásolják a kezelés eredményességét. Csak a borotva és olló használata megengedett.

Lehetséges mellékhatások...

 • Bármelyik kizáró ok figyelmen kívül hagyása kockázatot hordoz magában.
 • Ha nem tartja be az útmutatóban leírtakat, különös tekintettel a napozásra, átmeneti vagy hosszan tartó pigmentációra is számíthat, ami átlagosan 3 hónapig tart, de akár egy éven túl is fennállhat.
 • Érzékeny területeken a bőr alatt ödéma alakulhat ki (kóros folyadék felhalmozódás a szövetekben), ami kb. 2 nap alatt elmúlik.
 • Néhány helyen apró bevérzés vagy heg is kialakulhat, ami a kezelést követően 3-5 napon belül elmúlik. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy ne radírozza a bőrét és ne tegye ki napsugárzásnak sem.
 • A kezelést követően 24-48 órán belül a bőr egyéni reagáló képességétől függően égés nyomait fedezheti fel. Ilyen esetben, kérjük, azonnal keressen fel és nyugtassa a bőrét aloe vera tartalmú krémmel. Az adott területet 1 évig óvja napsugárzástól, mivel napsugárzás hatására pigmentációs zavar alakulhat ki a területen.